Opslag regenwater en zoetwater in land- en tuinbouw
Goed en voldoende gietwater is essentieel voor de groei van gewassen. Bij glastuinbouwprojecten is het gebruikelijk dat regenwater die op de kassen valt, wordt opgevangen in silo’s en bassins om dit water op een ander moment te kunnen gebruiken als irrigatiewater. Afgelopen jaren is het gebruik van regenwateropslag uitgebreid. Door het bovenste gedeelte van een bassin te ‘reserveren’ als piekberging, zijn bassins een rol gaan spelen bij het voorkomen van wateroverlast. Ook worden bassins en silo’s gecombineerd met aquifers om opgevangen water voor langere tijd op te slaan in de ondergrond i.p.v. grote bovengrondse voorzieningen te moeten creëren.
Voor veel glastuinbouwbedrijven heeft VEK de vergunningen vergunningen geregeld voor de aanleg van bassins, silo’s en het verkrijgen van vergunningen en ontheffingen voor ondergrondse wateropslag (zoetwater aquifers) al dan niet in combinatie met omgekeerde osmose.
Een meer recente ontwikkeling betreft waterbassins bij o.a. akkerbouwbedrijven in combinatie met maatregelen tegen verzilting. Bepaalde delen van Nederland ondervinden hinder van stijgende hoeveelheden zouten in het grondwater en het oppervlaktewater. Een zilte bodem belemmert gewasgroei waardoor opbrengsten van landbouwpercelen afnemen. Irrigeren met zoet water blijkt in die gebieden een uitdaging geworden en zowel ondernemers als overheden zoeken naar oplossingen. Anti-verzilting-drainage is zo’n oplossing. Door overmatige regen op te vangen en op te slaan om dat zoete water weer in te zetten bij droogte, wordt het zoute kwelwater op diepere gronddieptes gehouden en kunnen de gewassen altijd goed gietwater opnemen uit de bovenlaag.
Diverse, Nederland
Gewassen in Akkerbouw Fruitteelt en Glastuinbouw
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
ontwerp & vergunningen
diversen
diversen